Grymma mandelskorpan

Det är inte lönt att försöka förstå vad som skiljer cantucci från cantuccini från biscotti, så det är enklare att kalla dem för mandelskorpor, för det är just vad de är. Detta receptet var fantastiskt, de blev precis lagom hårda, lagom söta och allt annat än lagom goda. Man kan säkert minska ytterligare på mängden socker om man vill.

  • 200 g hel mandel
  • 3 dl socker (ev 2 dl om man önskar mindre söta skorpor)
  • 8.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • Rivet skal av 1 apelsin, plus några msk apelsinjuice
  • 4 ägg

Rosta mandeln på en plåt i ugnen på 150 grader, ca 7-10 min. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll ut på bakbord (eller behåll i skålen om du inte har en bra skiva att baka på), häll i det rivna apelsinskalet, knäck i ett ägg i taget och arbeta in i degen med händerna. Det kan eventuellt räcka med 3 ägg, man får känna sig fram till en bra konsistens. Fukta degen lite med apelsinjuice. Hacka mandeln, ganska stora bitar, och blanda ner.

Rulla längder, lika långa som plåten, ca 3cm tjocka. (Damma på med lite mjöl om degen är för kladdig.) Platta till dem lite med handflatan. De flyter bara ut lite, men de sväller en del i ugnen. Det blev 4 längder som rymdes på en plåt. Grädda i 200 grader, 20 minuter. Lägg gärna lite folie över på slutet så att de inte blir för mörka.

Skär längderna i diagonala bitar, lägg dem med snittytan upp på plåten och torka i 1 timme på 100 graders värme, gärna varmluft.

Skorporna blir en fin present om man sätter dem i en påse eller burk. Annars behåller man alla själv. Det går också väldigt bra.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s