Rotsaksgratäng

När man har tröttnat på ugnsrostade rotsaker så kan man göra en gratäng istället. Här finns inga mängder angivna, man tar så mycket man behöver. Den här gratängen innehåller ingen grädde, så den får en annan karaktär än den klassiskt gräddiga potatisgratängen. Lite mer smak!

Skala och skiva morötter, kålrot, potatis, röd- och gul lök. Blanda en god buljong i en kastrull, det går bra med både grönsaks- och hönsbuljong. Smula ner lite örtkryddor (exempelvis oregano, dragon, timjan – beroende på tycke och smak), plus lite krossad vitlök. Det blir godare att krossa vitlöksklyftorna än att pressa dem, tycker jag.

Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, blanda om ordentligt. Häll buljongen över, det ska komma upp till ungefär 2/3 av grönsakerna. Tillaga i ugn, 220 grader, ca 40 minuter. Man kan lägga folie över på slutet så att det inte bränns vid. Tryck gärna till grönsakerna efter halva tiden så att de översta inte blir torra.

Passar fint till tjälknölen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s