Kladda kaka

Den här är rediga grejer – samma recept som använts hemma hos oss sedan kladdkakan föddes. Det var nog 1981, på hösten. No fancy stuff, inga fina 70% choklader (som man hellre äter rakt upp å ner), bara bra kakao, smör och socker och mjöl. Världens enklaste, världens mest omtyckta.

  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 150 g flytande margarin eller smält dito eller smält smör
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Blanda de torra ingredienserna noga. Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål. Använd en trådsil och ”sikta” ner det torra i äggsmeten, då blir det allra bäst. Har man ingen så tjongar man bara ner allt som det är. Till sist häller man i matfettet, blanda tills allt är jämnt och fint. Saltet sätter lite knorr på kakan, MEN om man gör varianten med turkisk peppar (nedan) så ska man inte ha salt i smeten, det blir för mycket.

Smörj och bröa en form (helst med mannagryn, men det går bra med ströbröd eller varför inte kokos?). Häll i smeten, den flyter ut av sig själv men man kan jämna den lite om man vill.

Som ”extra-allt” kan man strö på krossad turkisk peppar (finns färdigkrossad i påse bland baktillbehören), dito marianne-karameller, lite finrivet apelsinskal, hackade nötter eller annat som man gillar.

Gräddas i 150 grader i 20-25 minuter. Kolla noga – kakan ska ha stelnat ute i kanterna men den ska fortfarande gunga till lite i mitten när du skakar formen försiktigt. Då är den perfekt. Kladdig kaka ska inte vara torr!

Kyl ner och servera med vispad grädde, eller turkisk yoghurt, eller helt naturell.

Med turkisk peppar och med apelsinrasp.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s