Blommig kålsoppa

Soppa är räddningen när man måste öka på grönsaksintaget. Det går att laga soppa på nästan vilken grönsak som helst. Den här görs på lök och blomkål och blir sådär fylligt mild och mysig. Inte ens de mest kräsna barn rynkar på näsan åt det här och det bästa är att man kan tjonga ner vad som helst för protein i den. Stekta korvslantar, strimlad skinka, keso (japp!), blåmögelost, kokt ägg i klyftor, kallrökt lax, lax som blivit över från annan måltid – listan är lång. 

Skala och skär 2 gula lökar i bitar, hur som helst, de ska ändå mixas sen. Krossa en vitlök (sån där kinesisk med bara en klyfta). Skölj och dela en blomkål i buketter. Fräs lök och vitlök i valfritt matfett (smör, margarin, olja, kokosfett – här utesluter vi ingen pga fett-tro) så att det blir mjukt och glansigt. I med blomkålsbuketterna, på med ungefär en liter vatten, i med grönsaks- eller kycklingbuljong (2 tärningar eller sen ca 2-3 msk om du har pulver). Koka under lock tills blomkålen är mjuk.

Mixa soppan med stavmixer tills den är jämn och slät. Sen gör man som man vill – man kan späda till önskad konsistens med mjölk, grädde eller vatten, eller lite av allt. Salta, krydda gärna med lite dragon och låt sen soppan bli riktigt varm. Krydda inte för mycket, blomkålssmaken är mild och försvinner lätt om man är för generös med krydderierna.

Jag rostade lite hackad mandel i en torr stekpanna, det ger lite färg och knaster till soppan, som annars är ganska blek. Här serverades det kallrökt lax till – toppengott.

 

 

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s