Chokladigaste kolan

Den här kolan är nog den godaste, alla kategorier. Det dumma är att man inte provar andra recept eftersom den här är så perfekt. Den är tätt förknippad med julen, eftersom kolan (och de lövtunna pepparkakorna) var något som alltid lagades hos oss i december. Kolan kan vara farlig, inte bara för midjemått och tänder – jag minns hur pappa ett år försökte bända den ur formen med en stor kniv. Kolan flög iväg och kniven fortsatte in i handflatan. Gör inte så, det är dumt.

Använd en kastrull med tjock botten, allra helst en gjutjärnskastrull. Sarpanevas från Iittala är da best. Andra går förstås också.

Mät upp 3 dl strösocker, 3 dl grädde, 1 dl sirap (ljus eller mörk spelar ingen roll, hälften av var går också bra) och 3 rågade matskedar kakao. God kakao, väldigt viktigt! Koka upp och rör om så att alla kakaoklumpar försvinner. Häll i den hemliga ingrediensen – 1 tsk ättikssprit. Japp, utan den blir det inte den perfektaste kolan. Superviktigt!

Koka sen på låg värme, det ska bubbla men inte stormkoka (då blir den färdig för fort och blir hård och konstig). Det tar ungefär 20-30 min beroende på kastrull, men börja göra kulprov efter ca 20 min. Man häller en liten kludd kola i ett glas med kallt vatten och om kludden går att forma till en fast och tuggig kola så är den klar. Man kan behöva prova rätt många gånger … Kolla den noga så att den inte blir för hård – ändarna på kludden kan vara helt hårda men man ska kunna forma kulan fortfarande. Lite svårt att förklara, men ni förstår säkert.

När kolan är perfekt så rör man ner 1 msk smör och sen häller man kolan på bakplåtspapper, i en form. Ju mindre form desto tjockare kola, ungefär 30×15 cm är ganska lagom tycker jag. När kolan har svalnat så skär man den i bitar – eller klipper med sax – och slår in i smörpapper. Om det finns något kvar när man har kommit så långt. Vänta inte för länge med att skära den, då kan det bli som när pappa försökte ge sig på den stenhårda ytan.

Förvaras svalt.

Man kan smaksätta med lite havssalt – strös ut på ytan precis när man hällt upp kolan, eller med rivet apelsinskal – blandas i precis före man häller upp smeten. Idag hällde jag i 1/2 dl glöggextrakt (sprit) som fick koka med de sista minuterna, det blev också gott. Kanske krossad Marianne eller Turkisk peppar ovanpå? Måste jag nog prova …

Färdigt upphälld

Den farliga uppskärningen har börjat

 

 

En kommentar

  1. Pingback: krax « på studs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s