Muffins behöver inte alltid vara söta – det är gott även med den neutrala varianten. Det är också ganska mycket nyttigare … Ett bra mellanmål för barnen!
Jag har gjort den här varianten också med lite apelsinjuice – då byter man bara ut en del av matfettet mot juice (ca 1 dl) och kör samma i övrigt. De blir lite sötare då – man får prova sig fram. Man kan också använda hälften morot och hälften riven squash, det blir väldigt bra.
10-12 stycken
- 1 stor morot
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 1/2 dl olja eller flytande margarin
- 1 1/2 dl naturell yoghurt
- solrosfrön
Skala och riv moroten (man kan ta mer om man vill, se hur smeten känns på slutet). Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa (med vanlig ballongvisp, elvisp behövs inte) ihop ägg, matfett och yoghurt – sen i med moroten. Blanda ner de torra ingredienserna och blanda runt. Fyll stadiga (typ amerikanska) muffinsformar till max 2/3, strö solrosfrön ovanpå och grädda i 200 grader, 20 minuter.