Tjälknul

… eller, ja, tjälknöl som man oftast säger, om man alls säger det. Jag har en känsla av att det var ganska pop på 70-talet och det var väl ungefär 30 år sen jag åt det sist, men vi lagade faktiskt det till lille Bengts födelsedag och det blev magiskt bra. Eftersom tjälknöl tillagas under lång tid så är det helt ok att välja ett mindre mört kött. Det går bra med nöt och vilt, framförallt blir tjälknöl på älg riktigt bra. Älgknöl.

Såhär gör man:

Införskaffa en stek, ca 1.5 kg. Rulla in den i plastfolie så att den blir så rund och fin som möjligt, frys den sedan tills den är helt djupfryst. Ta ut den, ta bort plastfolien (viktigt …) och lägg den på ett galler med en ugnsform under, eller direkt i en form. Skjutsa sedan in den, okryddad och djupfryst, i ugnen, på 80 grader. Japp, 80, eller kanske 75. Efter ca 2 timmar borde den ha tinat så mycket att det går att trycka in en stektermometer. Gör det.

Knölen ska tas ut vid 64-65 grader, då är det jämnt rosa, om det är nötkött. (Googla för exakt temperatur för olika sorters kött.) Det hela tar ungefär 10-11 timmar, så det är fiffigt att ställa in köttet på kvällen och sen ta ut det på morgonen, lite beroende på hur kvälls- respektive morgonpigg man är … Blanda (i en kastrull) en marinad på 1 liter vatten, 1 dl salt, 2 msk socker, 2-3 lagerblad, lite soja, krossad svartpeppar, 2 msk krossade enbär. Hetta upp till kokpunkten. Jag hade inga enbär så jag tog lite viltfond istället och sen lade jag till lite blandade örtkryddor. Man kan ha lite krossad vitlök också, gärna färsk om man har det. Det är saltlagen som ger smak åt köttet och som gör det riktigt mört.

Ta dubbla plastpåsar (minst 3 liter), lägg i det varma köttet, häll på den heta lagen och knyt om ordentligt. Om lagen inte täcker köttet så får man vända det då och då. Lägg påsen i en skål och ställ kallt i 3-5 timmar. Skär sedan upp i tunna skivor och servera med exempelvis risotto, potatisgratäng, kamutvetesallad eller vad som helst egentligen. Tjälknöl blir också bra i pyttipanna och som pålägg, om det skulle bli något över.

Såhär såg min tjälknöl ut när den var färdig, sådär rätt upp och ner. Mycket god!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s