Lussiga katter

Gamla katten Mozart är galen i lussekatter. Eller kanske i saffran, svårt att säga hur dyr hans smak är.

Här är perfektaste receptet. Tre trick: ta inte för mycket jäst eller mjöl, jäs läääänge och använd kesella i degen. Yep.

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran – jag hade bara 0.5 g (ett paket) och det gick bra det med
  • en smula kardemumma om man så tycker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 125 g kesella
  • 1.5 dl socker – eller 1 dl socker och 0.5 dl ljus/vit sirap
  • ca 17 dl vetemjöl

Lös upp jästen i ljummen mjölk (max 37 grader). Mal saffran med lite strösocker så att det blir mer finfördelat. Lös upp i lite av mjölken och häll ner i jästen. I med socker, salt och ev kardemumma. Häll i smält avsvalnat (skrev nästan avsmalnat) smör plus kesella. Blanda med degkrokar. Rör sedan ner mjölet, ta 5 dl i taget och arbeta degen ordentligt. Det kan räcka med 16 dl, prova dig fram. Degen kan vara åt det kladdigare hållet men ska ändå släppa kanterna lite/forma sig med hjälp av degkrokarna. Tar säkert en 8-10 minuter – ju längre man bearbetar degen desto bättre utvecklas glutentrådarna och degen blir porösare när den jäser.

Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa, gärna på ett lite varmare ställe. Kanske har du golvvärme någonstans?

Jäs MINST en timme men gärna två, man kan spänna degen en gång efter en timme sådär.

Baka ut lussekatter, ca 35 stycken, lägg på plåt och jäs ca 20 min till. I med russin och pensla med uppvispat ägg, eller med mjölk om man hellre vill det (eller om man glömt köpa ägg).

Baka på 210 – 220 grader i 10 minuter.

Håll borta från katter och glupska män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s