Peppkaka

Jag är inget kakmonster, faktiskt. Men – en kryddig mjuk pepparkaka med ett glas kall mjölk är nästan oemotståndligt. Den här bakade vi idag för att fira advent. Lite julkänsla trots ösregn och halv storm ute.

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
  • 1 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 1/2 tsk malda nejlikor
  • 1 1/2 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • Ca 3 1/2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något. Rör ägg och socker vitt och pösigt.

Tillsätt smör och yoghurt. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och blanda ner i smeten. Om man vill kan man hälla ner 1dl rårörda lingon också – om man skulle råka ha det hemma.

Häll smeten i en smord och bröad form, (ca 1 1/2 liter). Grädda kakan på 200° i ca 45 minuter. Jag gjorde vår i en kransform och då tar det bara 30 min – prova med potatissticka (ingen smet ska fastna på stickan, då är kakan färdig). Låt svalna under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s