Jag är inget kakmonster, faktiskt. Men – en kryddig mjuk pepparkaka med ett glas kall mjölk är nästan oemotståndligt. Den här bakade vi idag för att fira advent. Lite julkänsla trots ösregn och halv storm ute.
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 1/2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
- 1 1/2 tsk malen ingefära
- 1 1/2 tsk malda nejlikor
- 1 1/2 tsk nystött kardemumma
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk bakpulver
- Ca 3 1/2 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt smör och yoghurt. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och blanda ner i smeten. Om man vill kan man hälla ner 1dl rårörda lingon också – om man skulle råka ha det hemma.
Häll smeten i en smord och bröad form, (ca 1 1/2 liter). Grädda kakan på 200° i ca 45 minuter. Jag gjorde vår i en kransform och då tar det bara 30 min – prova med potatissticka (ingen smet ska fastna på stickan, då är kakan färdig). Låt svalna under bakduk.