kraft från tanken

Jag har varit i Stockholm igen – tredje gången på tre veckor. Lite konstigt faktiskt – men också ganska trevligt. Svenska varor i mataffären, svenska priser och svenska skyltar. Som unge herr M sa ”jag älskar Sverige, man slipper försöka prata finska”. Sådan mor, sådan son tydligen …

Den här gången var det handbollsturnering. Gigantiska Eken Cup i Gubbängen – ett under av logistik och glada barn och ungdomar. Ja, lite mindre glada när de förlorade eller spelade dåligt, helt klart.

Som förälder till två handisspelare får man lite tid att reflektera över hur mycket den mentala biten inverkar på resultatet. Ett underläge leder ofta till en negativ spiral av uppgivenhet och mer insläppta mål – om man inte lyckas fokusera på att peppa sitt lag.Vi lyckades vända en neggig trend genom att ta oss i kragen och ropa något positivt till alla bra försök – även om de inte gick hela vägen. Det tog fyra minuter tills vi gjorde mål och vi vände matchen till vinst. Laget fick eld i rumpan och avbytarbänken satt och tjoade ”heeeja Grani” i takt ända tills motståndarlaget helt tappade nerverna på oss. Bra taktik.

Fysiska prestationer består till stora delar av mental kontroll. Ingen springer väl över 50 km bara för att det är skoj – det är inte alls skoj större delen av vägen, men känslan när man vunnit över sig själv är oslagbar. När man lyckats navigera förbi sina hjärnspöken, när man fortsätter att sätta ena foten framför den andra fastän man tvivlar på sin mentala status och när man faktiskt plötsligt känner att man vinner över sig själv och får ny energi när man logiskt sett borde vara helt utmattad. Lagspel betyder att man måste överföra den här kraften på hela gruppen, man måste sända ut positiva vibbar och hjälpa de som har det jobbigt och man måste hålla ihop laget som en helhet. Då blir det bra och då kan man vinna matcher.

Den här gången räckte kämpaglöden hela vägen till finalen. I det här fallet vann vi silver, för så starkt som pojkarna kämpade så kan man inte tala om förlust – och de lärde sig massor på vägen.

 

20140614_172345

20140615_134420

Annonser

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s