koncepttänk?

Sätt ett namn och en snygg förpackning på något självklart, bygg ett ramverk runtomkring så blir det lättare att sälja. Koncepttänk, som det kallas. Inte alls en dum idé, men ibland blir det lite väl konstlat.

Gymmen lever på konceptträning, många medlemmar uppskattar förkoreograferade pass och man vet vad man får. Finns både för och nackdelar med det här. Det är bra att det förmodligen lockar fler att börja träna och att testa olika träningsformer, men om man alltid följer ett fast upplägg så utmanar man ju inte sig själv. Man kanske känner för fler eller färre reps eller så vill kroppen ha andra typer av övningar just den dagen, men fast i ett gruppkoncept så ändrar man inte så mycket. Å andra sidan kan det vara superskönt att veta att man går dit, river av ett pass och så har man gjort nåt bra, kroppen har fått jobba och man behöver inte fatta så många beslut vilket ofta kan vara befriande. Man bara tränar och det är bra nog.

Det jag tycker är lite lustigt är när självklarheter som en promenad blir konceptualiserat. Ta Nordic Walking. Stavar med eller utan studs och olika fästen undertill, speciella skor, kläder som är gjorda för raskare promenader men inte för löpning – listan är lång. Kunde det inte räcka med att man tar på sig ett par skor lämpliga för underlaget och ger sig ut och går? Här ser man skillnad mellan de nordiska länderna, när jag flyttade till Finland blev jag förvånad över alla jag såg som var ute och promenerade raskt. Utan speciell outfit (snarare ofta med den klassiska vindoverallen, gärna likadana för henne och honom …) och utan fancy redskap. I Sverige (läs ”i storstäderna”) känns det som att man måste ha rätt utrustning för vad man än tänker ta sig för och det i sig blir ett hinder för att ge sig ut. Trist, tycker jag, och ett exempel på när ängsligheten över att inte vara rätt tar över möjligheten att röra på sig och få frisk luft.

Crossnature som jag kör är ett koncept, helt sant. En ganska självklar sak som funktionell utomhusträning har förpackats i ett förhoppningsvis tilltalande paket som blir lite lättare för kunden att ta till sig. Jag försöker göra det så enkelt som möjligt och så rakt på sak som möjligt och jag är så glad för varendaste en som kommer och tränar Crossnature med oss. För det är ju faktiskt så att utomhusträning året om utan andra redskap än den egna kroppen och det naturen förser oss med är en fantastisk träningsform och det överskuggar både namn och format. Det spelar verkligen ingen roll vilken outfit man har sålänge den är funktionell för ändamålet. Vi har plockat fram skidvantar från -87 som funkar superbra när man tränar i snön, gamla vindjackor och avlagda skidjackor. Långkalsonger som används till all vinteraktivitet och skor som används året om, allt funkar bara man inte blir våt och fryser. Sen spelar det ingen roll vad det står på etiketten.

Så – mer träning åt folket, oavsett vad det står på skylten just den dagen! Allra helst utomhusträning, tycker jag då … Välkomna med på funktionell träning för hela kroppen och knoppen, kalla det Crossnature om du vill bara du blir glad och trött när du tränar! 🙂

17 liten

Annonser

2 kommentarer

  1. Brukar också roa mig med att tänka på det där. För är inte många rörelser som nu kallas ”funktionella” direkt tagna från gammal hederlig gympa ?! 🙂 Men det låter ju inte lika flashigt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s