lutfisken i blöt!

ballong_mylar_guld_nr_9__100_cm

 

Idag är det Anna-dagen och då ska man lägga sin lutfisk i blöt. Det vet jag bestämt. Har ännu inte blötlagt någon lutfisk under de 40+ år jag levt, men bra att hålla i minnet iallafall.

Bakom lucka 9 finns en liten komihåg-lista som kanske gör det lättare att välja en hållbar jul i år. Börja redan idag så hinner du helt säkert, istället för att som jag skjuta upp allt till den 22 december …

  • Leta reda på någon som säljer ekologisk julskinka, om du vill ha julskinka. Beställ en. Ja, den är grå och inte infärgad med nitrit, men grisen fick leva ett liv som en gris ska leva, inte instängd i  ett bås med stressade grannar som tuggar på varann. Jag lovar att den smakar hundra gånger bättre än den rosa.
  • Bestäm dig för att byta ut några av julbordets rätter mot gröna – eller lägg till! Mer grönt åt folket = mindre belastning på miljön.
  • Gör en stor sats julmüsli. Håll ögonen öppna efter vackra påsar eller burkar och plötsligt har du en 3-4 julklappar fixade.
  • Fundera igenom vilka butiker du har i din närhet, kan du stötta en lokal företagare som kämpar mot stora köpcentrum, kan du köpa lokalproducerade varor, kan du handla något handgjort på ditt lokala torg? Var och en kan göra skillnad – det är vi konsumenter som bestämmer om det ska finnas lokal handel eller ej.

Nu dags för dagens andra Crossnature pass. Friskt i luften, några minusgrader, stenhårt på marken. Man blir iallafall inte lerig!

 

Annonser

En kommentar

  1. Ekologisk julskinka beställd. I går 😉 Ringer dig i morgon, ville bara höra när det skulle passa dig att träffas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s