bröd och skor

Det var längesen jag bakade bröd. Ibland blir det bra och ibland smakar det liksom lite för mycket hembakat och för mycket jäst. Jag blev baksugen när jag såg bilder på äppelbröd på facebook och efter att ha lurat av bagarn receptet (tack Mikael!) så gjorde jag min egen variant. Du måste prova. Det här blev riktigt riktigt bra. Det tar två dagar att baka, men bara för att det ska stå och mumma till sig lite … själva bakandet går i ett nafs.

Mängderna är sådär på en höft, prova dig fram.

I en stor kastrull häller du 5 dl vatten, 1,5 dl rågflingor, 1,5 dl havreflingor (eller fiberhavregryn som finns i Sverige …) och ca 1 dl linfrön. Riv ner ett fint höstäpple. Rör runt, lägg på locket och låt stå i rumstemperatur minst ett dygn. Det ska dofta lite syrligt/surt när du sen börjar baka.

Smula ner jäst – jag tog 1/4 paket, man kan ta mer om man vill jäsa kortare tid och häll på 2 dl vatten. Blanda sen i 3 dl grahamsmjöl och toppa med vetemjöl, jag tror att jag behövde ungefär 14 dl men prova dig fram från 12 dl och upp. Degen ska vara lite kladdig men inte lös. Jag brukar arbeta degen med elvispens degkrokar, minst 10 minuter. Om man vill kan man förresten ha i mer äpple – rivet eller fintärnat!

Sen smörjer du en stor balja/bunke (minst 2 gånger degens volym) med lite neutral olja, tippar ner degen, sätter över plastfolie och ställer ut den utomhus (ca 10 grader) över natten eller över dagen. Jäser alltså minst 8 timmar i kyla om man använt 12 g jäst. Mer jäst och rumstemperatur = behövs kortare jästid.

Jag ”spände” degen när jag tog in den, genom att vika den några gånger från kanten och in och sen skar jag den i två delar. Den ena delen använde jag till bullar – jag skar remsor som jag skar i bitar och la på plåt, jäste ca 30 min och gräddade ca 15 min på 230 grader. Den andra delen blev ett bröd som först jäste i 45 min och sen gräddades på 230 grader i 35 min.

Festligt att de fick så olika karaktär – brödet blev lite mer finporigt med mörkare inkråm och bullarna blev saftigare med mer kompakt innanmäte. Båda lika goda – ännu två dagar senare.

20130915_092047

20130915_134327

 

 

Ah, just det – skorna! Återkommer om det, passar inte så bra ihop med bröd …

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s