gjord för användning

Man blir påmind ibland om att kroppen faktiskt är gjord för att användas. Inte för att placeras framför en dator eller ett konferensbord. Som idag. Min åldrande kropp har slipat och hårdvaxoljat golv, den har krupit runt och mätt fönster och mått på nybyggd grund, den har burit 35 st 15-kilos lecablock (fler ska bäras men ryggen sa stopp) från ena änden av tomten till den andra och den har sprungit intervaller. Jag kan lätt säga att intervallerna var det lättaste idag …

Problemet med vardagssituationer är ofta att man är ovan och belastar fel. På gym har man behändiga kompakta vikter som är lätta att hålla och använda – när man bygger hus är lecablocken stora, otympliga, vassa och raspiga – och de ska lyftas från ett besvärligt ställe till ett annat. Det är inte så lätt att lyfta rätt då, att komma ihåg att hålla in korsetten och använda benen mer än ryggen. Går helt enkelt inte alltid.

Man ska räkna in det man gör i vardagen när man funderar på om man har tränat eller inte. Man bygger en stark kropp genom att använda den, inte bara på ett gym eller i ett löpspår utan hela tiden, i vanliga situationer. Gå till bussen, ta trapporna, tacka ja till att hämta saker på jobbet för att få rörelse. Om man har små barn blir det massor av lyft under en dag – viktigt att tänka på HUR man lyfter så att man inte får ont. Om man har hund ska den ut och rastas och om de där barnen är lite större kanske de vill ha cykelsällskap när de ska någonstans? Tunga matkassar, tvätt som bärs upp och ner för trappor. Finns massor av exempel på vardagsmotion och de allra flesta av oss får in ganska mycket på en dag. Tänk på att göra det rätt så att kroppen blir glad och nöjd!

20130822_203500dagens efter-intervaller-bild, med de där lecablocken i bakgrunden

20130822_174804lutat golv, oljat golv – hoppas det blir bra när det torkat

Annonser

2 comments

  1. Ja så är det ju. Bara att samhället blir mer och mer bekvämt i termer av vardagsmotion, och ökar i antalet sitt-timmar. Städ-hjälp och matkasse till dörren borde förbjudas.

  2. Så mycket bättre det känns nu när jag får lite cred för min 2 timmar långa hus-städning! Svabba toa-golv är jobbigare än vilken löprunda som helst! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s