greenday

Måndag är fortfarande grön dag. När jag kommer ihåg det. Idag tomatsoppa – jag lät ett litet blomkålshuvud koka med och det blev väldigt lyckat. Soppa är inget jag funderar så mycket över, jag blandar mest bara i vad jag har och kryddar efter hand. Inte för mycket, då tar man livet av grönsakssmaken.

I soppan idag: 1 msk kokosolja, 2 gula lökar, 1 vitlök (boll), 2 pkt ekologiska krossade tomater, 2 ekologiska hönsbuljongtärningar, lite vatten, 1 blomkålshuvud i bitar, basilika, timjan, 2 tsk socker, 1 dl matlagningsgrädde (hoppsan, den var ju inte vegetarisk. Tusan). Fräs lök och vitlök, blanda i resten utom grädden, koka länge under lock – ju längre desto bättre när det gäller tomat – och mixa slätt. Späd med grädden och lite vatten om det behövs.

Hittepåbröd till det:

  • 10 g jäst
  • 5 dl vatten (kallt men inte iskallt)
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk salt
  • 1-2 dl havrekli (råg går också bra)
  • 5 dl grahamsmjöl
  • ca 4 dl vetemjöl

Blanda allt med degkrokar tills degen gått ihop och känns smidig. Minst 7 minuter, tycker jag. Den ska vara kladdigare än fast, liksom. Jäs minst 4 timmar, stjälp upp, platta till något och skär i bitar. Lägg på plåt, jäs sådär en timme till, grädda i 225 grader 15 min. Ungefär. Ett väldigt exakt recept, eller hur?

IMG_6973

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s