i kvällsteve!

Eller, ja – morronteve i repris.

Men HÄR kan ni som bor utanför Finland se programmet, jag börjar ca 20 min in på programmet.

Sprout var också med i finska nyheterna i ett inslag om hur vi hanterar rester, eller rättare sagt hur de flesta inte hanterar matrester. Det slängs ca 30 kg mat per person och år i Finland, mat som i många fall är i helt prima skick. Ett stort men negligerat miljöproblem. Våga använda rester! Dofta och smaka på det, lita på ditt omdöme och våga forma om det du har i kylen till något nytt. Eller gör en restaurangmiddag – ställ fram olika rester så får familjen välja sina favoriter, lägg till färska grönsaker och häpp, ni slipper laga mat och ni slipper SLÄNGA maten.

Generationen över oss är mästare på att tillaga rester, men vi tycks helt ha missat hur man tar tillvara överbliven mat och mat som av någon anledning inte hamnade i en tilltänkt rätt. Lär er av de som kan! Idag hade vi rester på rester. Jag hade gjort en gratäng med ris/röda linser (de var rester) med lite köttfärsröra ovanpå. Det fanns kvar av den och jag la lite mellan två tortillabröd och stekte som en burrito (heter det så) i stekpannan. Fräsch sallad till, mozzarellaost över (japp, cross kitchen!!) och barnen åt med god aptit. Själv åt jag omelett på några äggulor som blev över på Sprout igår – plus ett helt ägg, spenat från morgonens friskussmoothie och lite mozzarella. Med en stor sallad. Det enda nya var ett gott olivbröd som vi serverade till.

Kom med på RestMiddag imorgon – kolla HÄR (finns även på engelska). Samla ihop vännerna, be dem ta med rester och laga något gott tillsammans. Enkelt och bra för både miljön och plånboken.

restmiddag med Sprout – potatisplättar (potatismos, 1 ägg, 1 msk mjöl, salt) med rökt lax och ”skakgurka”. Super!!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s