recept på en bra torsdag

Solen skiner. Hör ni – sol!! Första dagen den här månaden. Det behövs inte mycket för att det ska bli en bra dag.

Följer upp solskenet med Tempo Torsdag ikväll. Det blir långa tröskelintervaller, dvs 1-2 km intervaller i tröskelfart. Jag hoppas att den där knepiga känslan i kroppen försvinner, såndär som att skajagblisjuk – men hoppas att det bara är inbillning. Alla är sjuka överallt och det är lätt att känna sig sänkt bara av det.

Jag lägger faktiskt upp receptet på kanelbullarna från igår. De var nämligen helt gudomliga – och det är är helt och hållet Martin Johanssons förtjänst. Inte min. Gör som det står här och ni blir kungar. Använd våg om ni har en, det blir bäst då. Vatten och mjölk ska vara rumsvarmt men behöver inte värmas mer.

Fördeg: 20 g jäst, 500 g (8.5 dl) vetemjöl special/ekologiskt vetemjöl, 250 g (2.5 dl) vatten, 250 g (2.5 dl) mjölk. Blanda allt i en stor bunke och täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar. När degen bubblat upp för att sen sjunka ihop är den klar att baka med.

Blanda fördegen med 400-450 g (6.5-7.5 dl) vetemjöl special, 10 g (1 msk) mald/mortlad kardemumma, 6 g (1 tsk) salt, 150 g (1 3/4 dl) strösocker, 150 g smör (hyvla det om det är kallt). Det konstiga är att man blandar i socker och smör på slutet, men det blir fantastiskt bra! Jobba ihop degen i maskin, med elvispens degkrokar eller för hand. Den är först lite kladdig men fortsätt en stund så blir den smidig och fin. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme. När man petar på degen ska den inte fjädra tillbaka, det ska liksom bli en grop och degen ska kännas som att den är på väg att ”ge upp” lite. Du märker när den är klar.

Blanda en kanelkräm av 250 g smör (jag tog kokosolja, det blev bra!), 1.5 msk kanel, 250 g strösocker.

Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en platta på ca 80×50 cm. Bre ut kanelkrämen ovanpå och vik ihop degen från kortsidorna i tre delar, som man viker ett brevpapper. Vänd degen så att de öppna ändorna kommer på sidan. Skär remsor, ca 1 cm breda och snurra ihop till kanelsnurror. Jäs på plåt ca 1.5 timme. Baka i 225 grader ca 10 minuter, tills bullarna har fin färg och känns färdiga också undertill.

Om man sen ger sig ut och får frisk luft så blir det en riktigt bra kombo med kanelsnurrorna!

 

Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s